۱۱ مرداد ۱۳۹۴، ۱۳:۳۱

مهر بررسی می کند؛

لزوم بازتعریف جایگاه هلال‌احمر در برنامه ششم

لزوم بازتعریف جایگاه هلال‌احمر در برنامه ششم

جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، با توجه به ماموریت هایی که در زمان وقوع حوادث طبیعی و بحران ها بر عهده دارد، همواره می بایست از آمادگی لازم در تجهیز امکانات و... برخوردار شود.

به گزارش خبرنگار مهر، جمعیت هلال‌احمر در برنامه ششم توسعه کشور چه اثری می‌‌تواند داشته باشد؟ آیا هلال‌احمر خواهد توانست به عنوان معین دولت در «امداد و نجات در حوادث»، «آموزش همگانی»، «بهداشت»، «درمان» و حتی «زنان و خانواده»، در برنامه پنج ساله ششم توسعه سودمند باشد و باری از دوش دولت کم کند؟ یا اینکه باید منتظر ماند و دید چه اندازه قدرت مانور به هلال‌احمر در برنامه ششم داده خواهد شد؟

در برنامه پنجم احکامی برای به هلال‌احمر تعریف شده بود، از جمله در بندهای الف و ب ماده ۴۰، بند ج ماده ۲۱۶ و بند ش ماده ۲۲۴ که به ارتقای ظرفیت‌های انسانی و زیرساخت‌های لازم برای بهبود وضعیت ایمنی کشور، تقویت و توسعه آمادگی امدادونجات کشور از طریق نیازسنجی و افزایش و گسترش آموزشهای همگانی و عمومی امدادونجات در سراسر کشور اشاره شده است.

به علاوه، به دولت اجازه داده شد به منظور پیشگیری، مقابله و جبران خسارات ناشی از حوادث غیرمترقبه درصدهایی را به موضوع ماده ۱۰ ﻗﺎﻧﻮن ﺗﻨﻈﯿﻢ ﺑﺨﺸﯽ از ﻣﻘﺮرات ﻣﺎﻟﯽ دوﻟﺖ (۳ درصد) و ﻣﺎده ۱۲ ﻗﺎﻧﻮن ﺗﺸﮑﯿﻞ ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺑﺤﺮان (۲ درصد) افزایش دهد که ﺑﺨﺸﯽ از اﻋﺘﺒﺎرات ﻣﺬﮐﻮر ﺑﻪ ﺻﻮرت‌هاي ﻫﺰﯾﻨﻪ‌ای و ﺗﻤﻠﮏ داراﯾﯽ ﺳﺮﻣﺎﯾﻪای ﺑﻪ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﻫﻼل‌اﺣﻤﺮ اﺧﺘﺼﺎص ﻣﯽﯾﺎﺑﺪ تا در ﺟﻬﺖ آﻣﺎدﮔﯽ و ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ ﺣﻮادث و ﺳﻮاﻧﺢ ﻫﺰﯾﻨﻪ شود.

لذا در تدوین احکام برنامه ششم توسعه کشور امید است که همه این موارد در شورای برنامه‌ریزی رفاه و تامین اجتماعی و کارگروه امدادونجات در ذیل این شورا که عمده بحث‌ها و محور آن با جمعیت هلال‌احمر است گنجانده شوند تا هلال‌احمر بتواند به عنوان معین دولت عمل کند.

علی‌اکبر پرواز مدیرکل دفتر برنامه، بودجه و آموزش جمعیت هلال‌احمر که نماینده این نهاد عام‌المنفعه در ستاد تدوین برنامه ششم توسعه است، تاکید کرد: هلال‌احمر از وظایف تعریف‌ شده برای خود در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی عقب نیست.

به گفته وی، جمعیت هلال‌احمر در تدوین برنامه ششم توسعه باید موارد خاصی را مدنظر قرار دهد، از جمله مطالعه احکام پنج برنامه پیشین توسعه که جمعیت هلال‌احمر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در آنها دخیل بود، نگاه کارشناسی هلال‌احمر به اقدامات گذشته خود و سوابقی که به عنوان برنامه در جمعیت هلال‌احمر موجود هستند، بومی‌سازی برنامه‌های تعریف شده از سوی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و تبیین وضع موجود و پیش‌بینی وضع آینده.

مدیرکل دفتر برنامه، بودجه و آموزش جمعیت هلال‌احمر، افزود: آنچه به عنوان مبنای برنامه و برنامه‌نویسی در دستور کار ستاد تدوین برنامه جمعیت هلال‌احمر قرار می‌گیرد توجه به سند چشم‌انداز در افق ۱۴۰۴ سیاست‌های ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب در برنامه ششم توسعه، اقتصاد مقاومتی، اصلاح الگوی مصرف و تکالیف مجمع عمومی و شورای عالی جمعیت هلال‌احمر و دستورات رئیس محترم جمعیت هلال احمر است.

با وجود این جمعیت هلال‌احمر علاوه بر امداد و نجات قائل به مشارکت پررنگ‌تر در تدوین برنامه ششم توسعه در فکر حضور در کارگروه‌های دیگر از جمله سلامت، آموزش و جوانان نیز است.

جایگاه امداد و نجات در برنامه ششم

در عین حال، عملیات و خدمات امدادونجات پیشانی فعالیت‌های جمعیت هلال‌احمر به شمار می‌روند و اختصاص بودجه ۷۰۰ میلیارد تومانی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۴ به هلال‌احمر با هدف خرید و تامین بالگرد و تجهیزات امداد هوایی، نوسازی، بازسازی، خرید و احداث پایگاه‌های امداد‌و‌نجات و انبارهای اضطراری بیان کننده اهمیت این حوزه است.

ناصر چرخساز رئیس سازمان امدادونجات جمعیت هلال‌احمر درباره انتظارات خود از برنامه ششم توسعه می‌گوید:«اول باید دید با توجه به چشم‌انداز ۲۰ ساله‌ای که برای جمعیت هلال‌احمر نوشته شد در چه موقعیتی هستیم و قرار بود کجا باشیم و سپس همگام دولت چه کارهایی را می‌توانیم در برنامه ششم توسعه دولت انجام بدهیم ودر کنار آن برنامه های هلال احمر را اجرا کنیم.»

او ادامه می‌دهد:«ما تلاش می‌کنیم برنامه‌ها و استراتژی‌هایی را در راستای بهینه کردن کیفی و کمی امدادونجات بنویسیم.»

در چند سال اخیر به آموزش امدادگران و نجاتگران هلال‌احمر توجه ویژ‌ه‌ای شده است تا در حوادث واکنشی بر پایه دانش امدادونجات از سوی امدادگران اجرا شود. چرخساز معتقد است که هر چقدر کار امدادونجات تخصصی‌تر در برنامه ششم توسعه دیده شود شاهد پیشرفت قابل ملاحظه این حوزه در پایان برنامه ششم توسعه خواهیم بود.

خانواده در برنامه ششم

با قائل شدن به نقش زنان در جامعه، دستگاه‌ها و سازمان‌های کشور، حضور این طیف در جمعیت هلال احمر نیز قابل توجه است. زنان امدادگر و زنان داوطلب اجتماع قابل‌اعتنایی در جمعیت هلال‌احمر به حساب می‌آیند.

فرحناز رافع رئیس سازمان داوطلبان و رئیس جمعیت هلال‌احمر در امور زنان و خانواده معتقد است که نقش دولت در برنامه ششم توسعه و در حوزه زنان باید یک نقش تسهیل‌گر باشد.

وی گفت: باید بنگاه‌های دانش‌بنیان و اجتماع‌محور که پایه آنها خانه و خانواده هستند شکل بگیرند، تقویت شوند، با نقشه راه توسعه بیابند و مدل‌های نظری توانمندسازی زنان با مبانی موجود صورت بگیرد.

رافع تاکید کرد که «مشارکت مدنی بدون توجه به نهادهای محلی و خانواده‌محور و ظرفیت آنها قابل اجرا نیست و برای بهره‌گرفتن از ظرفیت مردم باید بنیان خانواده هدف غایی باشد.»

مراحل برنامه‌های هلال‌احمر تا تصویب در برنامه ششم

پس از طرح برنامه‌های پیشنهادی استان‌ها، سازمان‌ها و معاونت‌های جمعیت هلال‌احمر در «کارگروه تخصصی تدوین برنامه ششم توسعه کشور در جمعیت هلال‌احمر»، سپس برنامه‌های تایید‌شده در «ستاد تدوین برنامه ششم توسعه کشور در جمعیت هلال‌احمر» به بحث و تبادل‌نظر گذارده می‌شوند و پس از انجام حذف و اضافات و تایید رئیس جمعیت هلال‌احمر، به عنوان برنامه‌های پیشنهادی مصوب جمعیت هلال‌احمر به برنامه ششم توسعه کشور ارائه می‌شوند.

اگرچه اکنون حضور جمعیت هلال‌احمر در شوراهای برنامه‌ریزی ستاد تدوین برنامه ششم توسعه به «کمیته امدادونجات» محدود شده است اما به نظر می‌رسد مسئولان بلندپایه جمعیت هلال‌احمر در آینده نزدیک برای ارتقای این حضور صحبت‌هایی را با مسئولان سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور انجام دهند.

کد خبر 2873070

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha